Onze Dieren

Onze dieren

De dieren op de scharrelhof lopen zoveel mogelijk buiten dit komt de gezondheid van de dieren ten goede. De koeien zijn van het Franse vleesras Limousin.Het vlees van dit ras staat bij kenners bekend als “het lekkerste rundvlees dat er is”.

Voor de vleesverkoop in onze boerderij winkel worden alleen vrouwelijke koeien geslacht, die één keer gekalfd hebben. Het vlees is dan optimaal, omdat de dieren nog jong zijn, maar toch volgroeid.

Alleen het allerbeste is bij ons goed genoeg.

De varkens zijn zwart bonte scharrelvarkens gekruist met het super vleesras Piètrain. Ze hebben een ruime uitloop naar buiten en kunnen daarbij wroeten in de grond. De pasgeboren biggen krijgen geen ijzer injectie, maar halen hun ijzer behoefte uit humusrijke aarde die 1 à 2 dagen na de geboorte in het kraamhok wordt gelegd. De dieren moeten een natuurlijke weerstand opbouwen. In principe wordt geen anti-biotica gebruikt. Wanneer een ziek dier toch een anti-biotica kuur nodig heeft, wordt hij niet via de boerderij winkel verkocht, maar krijgt een extra oormerk in en wordt in het gangbare circuit afgezet. Ook de staarten van de varkens worden niet gecoupeerd.
De scharrelkippen hebben ook een ruime uitloop naar buiten. Meer dan èèn vierkante meter per kip.

De voeding van de dieren
Op boerderij “de Scharrelhof”worden de dieren zoveel mogelijk gevoed met voer van eigen land. Daarom wordt er naast gras, mais, erwten, en graan verbouwd.
Deze producten worden gemalen met een eigen hamermolen.
Voor de bemesting wordt geen kunstmest gebruikt.Alleen mest van eigen dieren.
Wel wordt gebruik gemaakt van natuurlijke bodemverbeteraars, zoals klei-mineralen, zeeschelpenkalk en E.M.(effectieve micro-organismen). Zie ook www.agriton.nl
Deze producten gebruiken wij al 10 jaar, in plaats van kunstmest en wij zijn er van overtuigd dat niet alleen de gewas opbrengst hoger is dan vroeger maar dat ook de kwaliteit van de producten beter is.
Ook wordt er een waterverbeteraar gebruikt om het drinkwater te vitaliseren.
Natuurlijke en gezonde voeding van de dieren bepaalt de kwaliteit, de smaak en de gezondheid van vlees